home > blog > weer twee museumdiefstallen. who´s next?

Weer twee museumdiefstallen. Who´s next?

   

Terwijl we de derde maand van 2013 nog moeten afsluiten staat de teller van gemelde museumdiefstallen nu al op 3 succesvolle acties, waarvan er 1 inmiddels al opgelost is volgens de politie. In januari was museum Het Catharijneconvent slachtoffer van een brute museumdiefstal tijdens openingstijden, in de nacht van 20 maart was Stedelijk Museum Zutphen aan de beurt en vandaag werd bekendgemaakt dat Museum Van Bommel van Dam in Venlo beroofd is in de vroege ochtend.

Het Catharijneconvent heeft haar monstrans wel weer teruggekregen met dank aan het recherchewerk van de politie, maar er ligt nu nog wel een kostbare restauratie in het verschiet om de sporen van de brutale diefstal uit te kunnen wissen. Who's next?  

 

Stedelijk Museum Zutphen

In de nacht 20 maart is er ingebroken bij het Stedelijk Museum Zutphen. Het museum heeft aangegeven dat er negen waardevolle zilveren objecten missen waaronder vier schuttersketens, twee Avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker. Van de laatste twee bekers zijn de deksels in het museum achtergebleven. De daders hebben een grote ravage achtergelaten in het museum doordat ze o.a.  vitrines met mogelijk een grote voorhamer stukgeslagen hebben. Deze werkwijze werd tevens gebruikt bij de diefstal van de monstrans uit het Catharijneconvent. In de nacht van 17 december 2012 werden er ook uit Huis Doorn 25 zilveren objecten gestolen.

 

Museum Van Bommel van Dam Venlo

In de ochtend van 22 maart rond 5.00 hebben dieven mogelijk de voordeur  van het museum weten te forceren.  De dieven hebben binnen een paar minuten vier kunstwerken gestolen. Het gaat om drie werken van Jan Schoonhoven en een werk van Tomas Rajlich met een totale verzekeringswaarde van 1,1 miljoen euro volgens het museum.  De politie beschikt over beelden van de bewakingscamera’s die verder onderzocht worden. Een ooggetuige heeft gezien hoe twee mannen met capuchons rond vijf uur vanochtend aan de achterkant van het museum spullen in hun auto laadden. Enkele ogenblikken later kwam de politie aanrijden uit de richting waarin de daders juist even daarvoor in weggereden waren.

 

Who's next?

Volgens onze methodiek hebben de daders van bovenstaande museumdiefstallen hun acties vooraf tot in de puntjes voorbereid volgens de criminele planningscyclus. In deze methodiek wordt er van uitgegaan dat er voorafgaand aan de actie een bezoek wordt gebracht aan het geselecteerde museum om informatie te verzamelen. Zolang deze daders het gevoel houden dat zij succesvol hun slag kunnen slaan en niet vooraf afgeschrikt worden door mogelijke obstakels zullen zij hun actie uitvoeren. 

 

Aanbevolen artikelen: