home > blog > 10 nederlandse musea al ruim een jaar actief in oefenen kunstroof

10 Nederlandse Musea al ruim een jaar actief in oefenen kunstroof

Museum beveiligers komen gelukkig zelden in aanraking met de veroorzakers van criminele activiteiten zoals recent bij de kunstroof in Museum Gouda en de Kunsthal in Rotterdam.  

Het gevolg is dat investeringen in preventieve veiligheidsmaatregelen pas hun nut bewijzen op die zeldzame momenten dat zich een incident voordoet.

Vandaar dat ArtSecure & SoSecure nu al ruim een jaar actief zijn in de Red Teaming Groep Nederland. De groep bestaat onder meer uit musea die collegiaal oefeningen volgens specifieke scenario’s bij elkaar uitvoeren.

Museummedewerkers kruipen in afgestemde oefeningen afwisselend in de rol van de verdediger (Blue Team) of in die van de tegenstander (Red Team). Na afloop geven de medewerkers elkaar feedback over de resultaten.

De voordelen van Red Teaming:

  • Red Teaming geeft inzicht in de kwetsbaarheden van het beveiligingssysteem waar kwaadwillende gebruik van kunnen maken.
  • Het maakt de medewerkers alert en gefocust op reële gevaren waar zij in de praktijk zelden mee te maken krijgen.
  • Het geeft inzicht in de reactiesnelheid van de medewerkers op het moment dat er criminele acties worden voorbereidt.
  • De deelnemers leren van elkaar en delen onderling en in vertrouwelijkheid informatie.

Red Teaming gaat veel verder dan mystery guest oefeningen of op de manier hoe de RTL journalist drie musea bezocht in het programma Editie NL. Voor de medewerkers en verantwoordelijken is het een eye-opener. Voor de Red Teamers is het interessant en leerzaam om zelf eens te ervaren wat een slechte intentie met het eigen gedrag doet.

Meer weten over onze Red Teaming Groep Nederland? Bel ons (023-711 45 20) of geef een reactie via onderstaand formulier.

 

Lees meer:

Download Whitepaper Red Teaming

Klant aan het woord: Teylers Museum over Red Teaming

Artikel: Gezocht. Alertere Suppoost (NRC 19-10-2012)


(zoals het niet gaat...)