home > blog > ogri museumtraining

OGRI museumtraining

Interview met Leen van der Plas over de vernieuwde OGRI training

Waar staat OGRI eigenlijk voor?

OGRI staat voor Observatie, Gedragsherkenning, Risicoanalyse  & Interventie.
Het is een methodiek speciaal ontwikkeld voor- en door de museale sector  welke is bedoeld om het veiligheidsbewustzijn van de museumbeveiligers te vergroten en hen de kunst bij te brengen waarmee zij bezoekers het gevoel geven dat ze welkom zijn. 

Mankeert er iets aan het veiligheidsbewustzijn of  de servicegerichtheid van museumbeveiligers dan?

Wat wij zien is een snel veranderende wereld als het gaat om criminaliteit en de behoefte in aan een service- en klantgerichte museumbezoekers benadering. De recente kunstdiefstallen uit musea in zowel Nederland als daarbuiten, spreken voor zich.  Laten wij er voor het gemak van uitgaan dat niemand s’ morgens opstaat met het idee diezelfde dag een museum te beroven. Er gaat planning en voorbereiding aan vooraf. Het is juist die voorbereidingsfase waarin vanuit veiligheidsoogpunt kansen liggen om een incident te voorkomen.  

Kun je daar iets meer over vertellen?

Stel dat een museumbezoeker een meer dan gemiddelde belangstelling heeft voor de museumbeveiliging. Dit feit hoeft op zich nog niet zoveel te betekenen. De bezoeker valt op dat moment wel buten zijn eigen context als het gaat om wat  museumbeveiligers zien als (normaal) bezoekersgedrag.  De museumbeveiliger zou deze bezoeker met een simpel goedemorgen of goedemiddag al laten weten dat deze bezoeker is gezien. De bezoeker die te goeder trouw is zal deze begroeting ervaren als een vriendelijk gebaar. De kwaadwillende zal zich zeer ongemakkelijk gaan voelen bij de belangstelling van de museumbeveiliger.  Immers criminelen willen juist graag in volledige anonimiteit kunnen “werken”  Wij hebben alle mogelijke vormen van afwijkend gedrag  van personen, voorwerpen & situaties vertaald naar objectieve inidicatoren dat er iets mis zou kunnen zijn. Deze indicatoren komen voort uit de Modus Operandi van incidenten uit het verleden.  Wij hebben 93 van deze indicatoren ontwikkeld voor alle mogelijke incidenten die zich  in een museale omgeving zouden kunnen voordoen.   

Hoe weet je of dit werkt?

Er kan uiteraard geen garantie worden gegeven op 100% veiligheid. Maar wat wij wel doen is het testen van onze eigen methodiek met zogenaamde Mystery Guest oefeningen. Wij werken met scenario’s specifiek ontwikkelt voor de museumbeveiliging en die als het goed gaat worden ontdekt door de beveiligers of andere medewerkers in het museum.  Hiermee houden wij de beveiligers scherp en alert.  Tot nu toe  is het ons nog niet gelukt om museumbeveiligers om de tuin te leiden die de OGRI museumtrainingen hebben gevolgd.  

Ben je niet bang dat museumbeveiligers straks iedere bezoeker zien als potentieel verdacht?

Nee, het tegendeel is het geval. Het gaat bij de OGRI methodiek om gezond verstand. Wij besteden tijdens al onze opleidingen en trainingen zeer veel aandacht aan klant en servicegericht gedrag. Wij doen dit ondermeer door de inzet van  een gespecialiseerde acteurs die de deelnemers traint in een klantgerichte benadering.          

Waarin onderscheid OGRI zich van andere securitytrainingen?

De dagelijkse praktijk staat voorop en er is veel ruimte voor de deelnemers om te oefenen met effectieve vormen van gedrag.  Ervaringsgericht leren dus. Daarnaast vindt er voorafgaand aan onze trainingen altijd een uitgebreide intake plaats en is er ruimte voor specifieke opleidingsbehoefte.      

Is de OGRI museumtraining ook geschikt voor bijvoorbeeld kleinere instellingen die het moeten hebben van de inzet van vrijwilligers?

Begin volgend jaar gaan we van start met  trainingen voor kleine instellingen.  Waarbij wij de OGRI museumbeveiligingstraining mee combineren zijn de CHV-training en BHV opleidingen. Deze opleidingen worden oa gegeven in onze eigen locatie in Aerdenhout en zijn op basis van open inschrijving. De kosten zijn volledig aangepast aan de mogelijkheden die kleinere instellingen hebben en in sommige gevallen is de deelname zelfs gratis.