home > blog > ogri museumtraining

OGRI museumtraining

Interview met Leen van der Plas over de vernieuwde OGRI training

Waar staat OGRI eigenlijk voor?

OGRI staat voor Observatie, Gedragsherkenning, Risicoanalyse  & Interventie.
Het is een methodiek speciaal ontwikkeld voor- en door de museale sector  welke is bedoeld om het veiligheidsbewustzijn van de museumbeveiligers te vergroten en hen de kunst bij te brengen waarmee zij bezoekers het gevoel geven dat ze welkom zijn. 

Mankeert er iets aan het veiligheidsbewustzijn of  de servicegerichtheid van museumbeveiligers dan?

Wat wij zien is een snel veranderende wereld als het gaat om criminaliteit en de behoefte in aan een service- en klantgerichte museumbezoekers benadering. De recente kunstdiefstallen uit musea in zowel Nederland als daarbuiten, spreken voor zich.  Laten wij er voor het gemak van uitgaan dat niemand s’ morgens opstaat met het idee diezelfde dag een museum te beroven. Er gaat planning en voorbereiding aan vooraf. Het is juist die voorbereidingsfase waarin vanuit veiligheidsoogpunt kansen liggen om een incident te voorkomen.  

Kun je daar iets meer over vertellen?

Stel dat een museumbezoeker een meer dan gemiddelde belangstelling heeft voor de museumbeveiliging. Dit feit hoeft op zich nog niet zoveel te betekenen. De bezoeker valt op dat moment wel buten zijn eigen context als het gaat om wat  museumbeveiligers zien als (normaal) bezoekersgedrag.  De museumbeveiliger zou deze bezoeker met een simpel goedemorgen of goedemiddag al laten weten dat deze bezoeker is gezien. De bezoeker die te goeder trouw is zal deze begroeting ervaren als een vriendelijk gebaar. De kwaadwillende zal zich zeer ongemakkelijk gaan voelen bij de belangstelling van de museumbeveiliger.  Immers criminelen willen juist graag in volledige anonimiteit kunnen “werken”  Wij hebben alle mogelijke vormen van afwijkend gedrag  van personen, voorwerpen & situaties vertaald naar objectieve inidicatoren dat er iets mis zou kunnen zijn. Deze indicatoren komen voort uit de Modus Operandi van incidenten uit het verleden.  Wij hebben 93 van deze indicatoren ontwikkeld voor alle mogelijke incidenten die zich  in een museale omgeving zouden kunnen voordoen.   

Hoe weet je of dit werkt?

Er kan uiteraard geen garantie worden gegeven op 100% veiligheid. Maar wat wij wel doen is het testen van onze eigen methodiek met zogenaamde Mystery Guest oefeningen. Wij werken met scenario’s specifiek ontwikkelt voor de museumbeveiliging en die als het goed gaat worden ontdekt door de beveiligers of andere medewerkers in het museum.  Hiermee houden wij de beveiligers scherp en alert.  Tot nu toe  is het ons nog niet gelukt om museumbeveiligers om de tuin te leiden die de OGRI museumtrainingen hebben gevolgd.  

Ben je niet bang dat museumbeveiligers straks iedere bezoeker zien als potentieel verdacht?

Nee, het tegendeel is het geval. Het gaat bij de OGRI methodiek om gezond verstand. Wij besteden tijdens al onze opleidingen en trainingen zeer veel aandacht aan klant en servicegericht gedrag. Wij doen dit ondermeer door de inzet van  een gespecialiseerde acteurs die de deelnemers traint in een klantgerichte benadering.          

Waarin onderscheid OGRI zich van andere securitytrainingen?

De dagelijkse praktijk staat voorop en er is veel ruimte voor de deelnemers om te oefenen met effectieve vormen van gedrag.  Ervaringsgericht leren dus. Daarnaast vindt er voorafgaand aan onze trainingen altijd een uitgebreide intake plaats en is er ruimte voor specifieke opleidingsbehoefte.      

Is de OGRI museumtraining ook geschikt voor bijvoorbeeld kleinere instellingen die het moeten hebben van de inzet van vrijwilligers?

Begin volgend jaar gaan we van start met  trainingen voor kleine instellingen.  Waarbij wij de OGRI museumbeveiligingstraining mee combineren zijn de CHV-training en BHV opleidingen. Deze opleidingen worden oa gegeven in onze eigen locatie in Aerdenhout en zijn op basis van open inschrijving. De kosten zijn volledig aangepast aan de mogelijkheden die kleinere instellingen hebben en in sommige gevallen is de deelname zelfs gratis.    

Reacties

Ik heb interesse in de OGRI museumtraining.Ik zou graag willen weten wat de kosten voor deze training zijn.Met vriendelijke groet,Cor Koudijs.
door: C. Koudijs, 2550 dagen geleden


geachte heer/mevrouw,Ik ben onlangs het rijksmuseum uitgezet! In het bijzijn van mijn vrouw en 2 kinderen. Ik ben bang dat de methode die u adviseert. De ogri, en het pro-actief beveiligen,haar doel voorbij schiet.Ik ben bij mijn bezoek twee maal gewaarschuwd door een beveiliger. de eerste keer stond ik te dicht bij een schilderij iets aan mijn vrouw uit te leggen. ik had dat niet in de gaten, en ben terecht gewaarschuwd. Ik ben kort daarna nogmaals voor het zelfde geval gewaarschuwd, want ik hield nog niet genoeg afstand. Daarbij kreeg ik te horen: Nog één keer en je wordt eruit gezet! U begrijpt misschien dat zo'n opmerking weerstand opwekt.Als laatste liep ik langs een marmeren tafel en heb ik zonder erbij na te denken mijn vinger over de rand laten glijden.(er waren geen draden rond de tafel gespannen en er was geen glas om de tafel heen gezet etc.)Ik was mij niet bewust van de overtreding!. Ik werd daarover direct weer gewaarschuwd!!Daarna zijn wij gaan eten in het restaurant, en daarna wilden wij de boekenkist van Hugo de Groot gaan zien. Via de trap zijn wij naar boven gelopen, en ergens op die trap ben ik aangehouden door de leidinggevende beveiliger en nog drie collegae. Mij werd gesommeerd direct het pand te verlaten. Ik vroeg natuurlijk waarom, en kreeg een vaag antwoord. Ik vroeg daarop wat er zou gebeuren als ik dat weigerde. Antwoord: dan zou er fysiek worden ingegrepen. Anders gezegd; ik kon mij niet meer verdedigen!Ik heb even gegoogeld en gezien dat men daar aan profiling doet, OGRI, en proactieve beveiliging.Ik ben best geschrokken van het incident en heb het uitvoerig besproken met mijn vrouw. Zij was van mening dat een en ander ver buiten proporties was. Ze vertelde mij dat we gevolgd werden door de beveiliging die via microfoontjes elkaar seinen gaven!!(had ik zelf niet in de gaten)Ik heb de gehanteerde beveiligings methode even ge googeld, en begrijp dat het de bedoeling is om mensen die evt. iets van plan zouden zijn er op deze manier sneller uitgepikt worden. Zij worden dan eerst aangesproken en bij herhaling verwijderd vóór er iets gebeurt!Indien u zich geroepen voelt om op bovenstaand verhaal te reageren, dan graag.. Imvgrik de haan
door: rik de haan, 1633 dagen geledenReageer

Uw naam
Uw emailadres
Nieuwsbrief?
Bericht