home > blog

Hogere straffen kunstroof

De mannen die in januari 2013 een monstrans uit museum Catherijneconvent ontvreemden, hebben in hoger beroep langere celstraffen gekregen.

De rechtbank veroordeelde een van de mannen in september vorig jaar tot twee jaar en drie maanden voor kunstroof. De andere museumdief kreeg twintig maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De heler kreeg 1,5 jaar celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.  Omdat straffen tot vijf jaar waren geĆ«ist, ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de museumdieven en de heler van de monstrans maandag tot celstraffen van 3 en 3,5 jaar, ongeveer een jaar langer dan de aanvankelijke straf.  

Het altaarstuk was door de Amsterdamse Boomkerk uitgeleend aan het Catherijneconvent. Drie weken na de kunstroof werd het stuk beschadigd teruggevonden op de achterbank van een auto. Toen bleek dat de gouden monstrans enige tijd op de tafel van de opa en oma van de jongste dief had gestaan. Zij wilden er snel vanaf omdat het ding steeds op televisie te zien was.