home > blog

Proactieve museumbeveiliging Rijksmuseum

Rijksmuseum zet profilers in die letten op micro-emoties

 

Bron; Artikel op de website van Wij Nederland.

Hoogopgeleide profilers, vooral vrouwen, worden door het Rijksmuseum ingezet om te voorkomen dat kunst wordt vernield. Het Rijksmuseum heeft samen met TNO gekozen voor deze nieuwe aanpak, naar Israƫlische methodiek Predictive Profiling. Psychologen, kunsthistorici en juristen letten op afwijkend gedrag onder de vaak meer dan tienduizend mensen die het Rijksmuseum op een dag over de vloer krijgt.

Het Financieele Dagblad besteedt vandaag een groot verhaal aan deze vooruitstrevende vorm van beveiliging.Veel klantvriendelijker dan een museum vol camera's en het werken met bodyscans bij de toegang, waarvoor bezoekers in lange rijen moeten wachten.

Het Rijksmuseum zegt dat mensen die kwaad willen ook niet zijn te stoppen met detectie-systemen. Mensen die kwaad willen, verraden zichzelf wel voor het getrainde oog van profilers, zo is de gedachte. De profilers letten op micro-emoties en afwijkend gedrag. Als ze iemand aanspreken, kijken ze hoe de betrokkene reageert. Profilers letten erop dat geen vette vingers of spuug op een schilderij terechtkomen, dat er geen verwarde personen een stuk proberen te vernielen en ze letten bijvoorbeeld ook op zakkenrollers.

De IsraĆ«lische veiligheidsdienst heeft ruime ervaring met het inzetten van profilers. "Op het vliegveld van Tel Aviv moet je niet verbaasd opkijken als  een mooie jonge vrouw naast je komt zitten. De dame in kwestie is niet uit op een flirt, maar doet gewoon haar werk", zegt Emile Broersma, hoofd Veiligheidszaken van het Rijksmuseum in het FD.

Een bekende 'aanslag' op een schilderij vond plaats in het Stedelijk Museum in 1986, toen het schilderij Who's Afraid of Red, Yellow en Blue met een stanleymes werd bewerkt.