home > blog

10 Nederlandse Musea al ruim een jaar actief in oefenen kunstroof

Museum beveiligers komen gelukkig zelden in aanraking met de veroorzakers van criminele activiteiten zoals recent bij de kunstroof in Museum Gouda en de Kunsthal in Rotterdam.  

Het gevolg is dat investeringen in preventieve veiligheidsmaatregelen pas hun nut bewijzen op die zeldzame momenten dat zich een incident voordoet.

Vandaar dat ArtSecure & SoSecure nu al ruim een jaar actief zijn in de Red Teaming Groep Nederland. De groep bestaat onder meer uit musea die collegiaal oefeningen volgens specifieke scenario’s bij elkaar uitvoeren.

Museummedewerkers kruipen in afgestemde oefeningen afwisselend in de rol van de verdediger (Blue Team) of in die van de tegenstander (Red Team). Na afloop geven de medewerkers elkaar feedback over de resultaten.

De voordelen van Red Teaming:

 • Red Teaming geeft inzicht in de kwetsbaarheden van het beveiligingssysteem waar kwaadwillende gebruik van kunnen maken.
 • Het maakt de medewerkers alert en gefocust op reële gevaren waar zij in de praktijk zelden mee te maken krijgen.
 • Het geeft inzicht in de reactiesnelheid van de medewerkers op het moment dat er criminele acties worden voorbereidt.
 • De deelnemers leren van elkaar en delen onderling en in vertrouwelijkheid informatie.

Red Teaming gaat veel verder dan mystery guest oefeningen of op de manier hoe de RTL journalist drie musea bezocht in het programma Editie NL. Voor de medewerkers en verantwoordelijken is het een eye-opener. Voor de Red Teamers is het interessant en leerzaam om zelf eens te ervaren wat een slechte intentie met het eigen gedrag doet.

Meer weten over onze Red Teaming Groep Nederland? Bel ons (023-711 45 20) of geef een reactie via onderstaand formulier.

 

Lees meer:

Download Whitepaper Red Teaming

Klant aan het woord: Teylers Museum over Red Teaming

Artikel: Gezocht. Alertere Suppoost (NRC 19-10-2012)


(zoals het niet gaat...)

Op zoek naar een goede museumbeveiliger


Kunstroof Kunsthal, museumdiefstal Museum Gouda en de kunstvernieling in Tate Modern van een peperduur werk geven opnieuw weer aanleiding om na te denken over de kwaliteit van de huidige Nederlandse museumbeveiliging. 

TNO doet op dit moment in samenwerking met het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en beveiligingsbedrijf ArtSecure / SoSecure een onderzoek om te achterhalen welke specifieke competenties een gespecialiseerde museumbeveiliger moet hebben.

De resultaten van het onderzoek die in november 2012 worden verwacht, zullen in eerste instantie gebruikt worden om nieuw beveiligingspersoneel voor het Rijksmuseum en later ook voor het Gogh Museum te werven, selecteren en te trainen. Het beveiligingsbedrijf SoSecure zet de resultaten van dit project om naar producten en diensten waarmee zij ook andere musea van dienst kunnen zijn.

Lees hier meer over het onderzoek op de website van TNO.

Kunstroof Kunsthal, zeven peperdure werken gestolen

 

In de nacht van maandag op dinsdag 16 oktober zijn door onbekenden succesvol zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal ontvreemd.

Het zou gaan om de volgende werken:

 • Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971)
 • Henri Matisse: ‘la Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919)
 • Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901)
 • Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901)
 • Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1988)
 • Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 – ’91)
 • Lucian Freud ‘Woman with Eyes Closed’ (2002)

Hoe de diefstal heeft kunnen plaats vinden is nog niet duidelijk. De recherche en het forensisch team is daar nu onderzoek naar aan het doen. Wel zijn er sporen van autobanden te zien op een grasveld bij het museum aan de kant van het Museumpark.

Ook is bekend gemaakt dat de politie vannacht een inbraakalarm doorkreeg van een beveiligingsbedrijf. In respons op de melding is de politie direct naar de Kunsthal gegaan voor nader onderzoek. Daar aangekomen bleek duidelijk dat er een diefstal had plaats gevonden doordat er lege plekken werden opgemerkt in de tentoonstelling. 

Opvallend detail is dat vorig jaar augustus bij de buren van de Kunsthal het Natuurhistorische Museum Rotterdam werd ingebroken. Hierbij werd succesvol een neushoornkop ontvreemd.

Lees hier meer over onze visie op museumdiefstal. 

 

Beeldoverzicht gestolen werken Kunsthal:

 

                  


Kunstroof Schilderij uit Zaans Museum gestolen

Het schilderij 'Storm op Zee' van Jan van der Linden dat deel uitmaakt van de tentoonstelling HollAnders, werd waarschijnlijk op woensdag 10 oktober 2012 enkele uren voor 16.00 uur hardhandig losgetrokken en meegenomen.

Het kunstwerk van 28 bij 15 centimeter was geborgd en moet hardhandig van de muur zijn getrokken. Niemand zag de diefstal. "Het is verboden om tassen mee naar binnen te nemen, maar een werkje van een dergelijke grootte kun je makkelijk onder een jas stoppen,"

Daantje van de Weijer hoopt dat de dief spijt krijgt en het werk terugbezorgt bij het Zaans Museum. "Dat kan anoniem door het bij ons in de brievenbus te stoppen.’’

De directie zegt geschokt te zijn dat, ondanks alle beveiligingsmaatregelen,  ‘Storm op zee’ kon worden gestolen. Het Zaans Museum zal extra beveiligingsmaatregelen treffen. Vooralsnog is het onduidelijk wie het kunstwerk heeft meegenomen.