home > blog

Red Teaming in Teylers Museum

 

De afgelopen maanden heeft ArtSecure een aantal Red Teaming oefeningen verzorgd waarbij er een assessment is uitgevoerd op de organisatorische veiligheidsmaatregelen. Wij vinden het belangrijk om daar een goed inzicht in te krijgen omdat maar al te vaak blijkt dat elektronische en bouwkundige maatregelen alleen, niet voldoende zijn. Samen met ArtSecure hebben wij een aantal scenario’s bedacht om inzicht te krijgen in de maatregelen die wij als museum nemen, om te voorkomen dat criminelen ook bij ons hun slag slaan.

De resultaten zijn reeds na twee oefeningen veelbelovend. Onze beveiligers die wij uiteraard betrekken bij deze oefeningen, zijn allemaal zeer enthousiast geworden en dat is op zich niet vreemd. Beveiligers komen “gelukkig” zelden of nooit in aanraking met personen die incidenten veroorzaken en als dat wel voorkwam in een onverwachte oefening dan is het toch spannend en confronterend.  Het is overigens niet zo dat onze mensen nu in iedere bezoeker een potentiële crimineel zien.

Juist het focussen op afwijkend gedrag, wat direct te koppelen is aan criminele activiteiten, maakt dat zij veel sneller een juiste inschatting kunnen maken over een persoon, situatie of voorwerp. Ook onze procedures hebben wij kunnen aanscherpen omdat duidelijk is geworden waar verbeteringen mogelijk zijn. Tot slot merk ik heel duidelijk dat de motivatie van mijn mensen is verbeterd. Ze zijn pro actiever in hun werk en stralen dat ook uit.

 Wij zien Red Teaming als een serieus spel waarbij wij zelf de hoofdrol spelen.

 

Raymon Moore

Hoofd Veiligheid & Facilitaire Zaken

Teylers Museum

Video diefstal Kruithoorn uit MAS en Casus Schielandhuis

 

Deze week werden beelden vrijgegeven van twee recente kunstdiefstallen uit twee musea. Op woensdag 16 maart werd uit het Schielandhuis een waardevol antiek pistool gestolen. Afgelopen donderdag 26 mei werd uit het nieuwe Museum aan de Stroom MAS (B) een antieke kruithoorn tamelijk eenvoudig meegenomen.

Hieronder staan de twee zaken beschreven in facts & beeld. 

Casus 1

Op donderdag 26 mei werd in het nieuwe Museum aan de Stroom een kostbaar object gestolen. Het betrof een zogehete antieke kruithoorn die op de 4e verdieping (los) aan de tentoonstellingswand hing.

De museumdiefstal werd gefilmd door de bewakingscamera's. De Belgische Federale Politie heeft de beelden vrijgegeven in hoop tips binnen te krijgen van de kunstroof.

De eerste verdachte is de oudere man met witgrijs haar. Hij draagt in het begin van het filmpje een sportieve rode jas met zwarte voering, een hemd met korte mouwen met verticale lijnen, een grijze of beige broek en lichte schoenen. Hij droeg tevens een grote rugzak op de rug.

De tweede (mogelijke) verdachte is de vrouw met donker haar en zwarte kleding met witte sportieve schoenen. Ze droeg verder een zwarte jas met capuchon, zwarte broek en ze had een sjaaltje om haar hals met daarin de kleuren wit en rood.

De verdachten kwamen rond kwart voor 3 binnen. Om half vier nam de man de kruithoorn van de tentoonstellingswand waarna hij haastig het museum verliet.

Bron: Belgische Federale Politie

http://www.polfed-fedpol.be/ops/ops_waardevoldetail_nl.php?RecordID=27

 

Casus 2

Op woensdag 16 maart bezoekt een groep van 6 mannen en 2 vrouwen het Schielandhuis aan de Korte Hoogstraat in Rotterdam waarin het Museum Rotterdam gevestigd is. Iedereen gaat zijn eigen weg.

Wanneer 1 van de mannen eenmaal alleen in 1 van de zalen is buigt hij over een schot heen en pakt een antiek pistool van tafel. Hij bekijkt het aandachtig, steekt het achter zijn broeksband en loopt er uiteindelijk zo het museum mee uit.


 

Bron: AVRO Opsporing Verzocht