home > blog

Cultureel Ondernemen & Cultureel Ondernemerschap 1

Het museum heeft geld nodig om de kwaliteit van de collectie te behouden. De geldkraan van de overheid wordt langzaam dichtgedraaid en het is nog niet duidelijk hoe nu verder. De musea zullen cultureel ondernemerschap en cultureel ondernemen moet gaan ontwikkelen. De vraag die dan mij te binnen schiet is: Is er voldoende commercieel inzicht op het gebied van het cultureel ondernemerschap? De bemensing van de musea is nog te vaak ingericht op collectieniveau en nog te weinig op cultureel ondernemen. Het kan dan ook niet anders dat er veel gesproken gaat worden hoe we moeten gaan cultureel ondernemen. Samenwerking zal van belang zijn om kennis te delen en individuele resultaten te delen. Ik denk dat er in de nabije toekomst nog wel wat voorbeelden komen van cultureel ondernemerschap. Heeft het bedrijfsleven een verantwoordelijkheid in cultureel erfgoed? Om het bedrijfsleven aan te spreken op hun deelname aan het culturele ondernemeschap, zal je als museum een duidelijk pakket van voordelen kunnen aanbieden. In een businessclub heet dat een sponsorpakket. Hoe dat sponsorpakket ingericht zou kunnen worden is afhankelijk van de wensen van de instelling.

Ik ben daarom ook benieuwd naar uw antwoorden en ideeen over cultureel ondernemen en cultureel ondernemerschap. Reageer via deze blog of neem contact met ons op, wij helpen u graag.

ArtSecure ontwikkelt Quickscan Calamiteitenplan Culturele sector

 

ArtSecure ontwikkelt Quickscan Calamiteitenplan Culturele sector

Samenvatting situatie:  Om 10.00 gaat het brandalarm in de meldkamer van een Nederlands museum. Volgens de instructie worden er twee BHV ers op onderzoek uitgestuurd. De alarmering blijkt positief, er is een brand ontstaan in een ruimte van het museum die niet zelf is te blussen. De brandweer wordt op de hoogte gesteld en het pand wordt ontruimd.

Alle medewerkers en bezoekers staan veilig buiten, de collectie is helaas nog binnen.  

Stel dat er tijd was om volgens het collectienoodplan ten minste twee topstukken veilig te stellen door getrainde CHV ers?

Om ons erfgoed op een juiste wijze te beschermen bij calamiteiten van binnen- en buitenaf is naast een gedegen bedrijfshulpverleningsplan ook een professioneel collectienoodplan nodig. Samen vormen zij het calamiteitenplan voor erfgoedbeherende instellingen.

ArtSecure heeft daarom een Quickscan Calamiteitenplan voor de Culturele sector ontwikkeld. De quickscan is opgesteld aan de hand van de adviezen van de Nederlandse Museumvereniging, ICOM, ArboKwaliteitsGroep, NEN, ICN en ArtSecure. Alle componenten zijn vertaald naar een praktische en heldere checklist waaraan uw plan wordt getoetst.

De resultaten van de quickscan geven inzicht in de kwaliteit van de huidige plannen en de nog ontbrekende gegevens. Op basis van deze gegevens kan een planning worden gemaakt ten behoeve van het volledig maken van één calamiteitenplan. Het doel is één calamiteitenplan te produceren waarin alle componenten Arbo, BHV, CHV, IHV en Veiligheidszorg vertegenwoordigd zijn in een heldere en begrijpelijke taal.

 ArtSecure kan u in deze fases verder begeleiden en adviseren.

  Interesse? Neem dan contact met ons op.

  ©T. van Rijn. ArtSecure 2011

ArtSecure Museumbeveiligingsbedrijf

 

ArtSecure nu officieel  Museumbeveiligingsbedrijf

ArtSecure heeft van het Ministerie van Justitie de vergunning ontvangen om museumbeveiligers aan Nederlandse musea te leveren. ArtSecure zal zich binnen de museale sector gaan onderscheiden met eigen opgeleide servicegerichte museumbeveiligers.

Voor Nederlandse musea is het prettig om met een partij samen te kunnen werken die expertise heeft in Veiligheidszorg Cultureel Erfgoed. Wij richten ons dan ook specifiek op museumbeveiliging, museumveiligheid en collectiezorg en kunnen u dus snel de juiste mensen leveren. 

U kunt bij ons terecht als u tijdelijk, langdurig of permanent behoefte heeft aan extra museumbeveiligers om uw team aan te sterken.

 

ArtSecure museumbeveiligers zijn opgeleid en getraind in:

  • Bedrijfshulpverlening in een museale omgeving (Museum BHV), inclusief gebruik AED

  • Collectiehulpverlening ( CHV-training)

  • OGRI Methodiek

  • Hostmanship

  • Predictive Profiling

Wit u meer informatie over de mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met ons op 023-7114520.