home > blog > artsecure ontwikkelt quickscan calamiteitenplan culturele sector

ArtSecure ontwikkelt Quickscan Calamiteitenplan Culturele sector

 

ArtSecure ontwikkelt Quickscan Calamiteitenplan Culturele sector

Samenvatting situatie:  Om 10.00 gaat het brandalarm in de meldkamer van een Nederlands museum. Volgens de instructie worden er twee BHV ers op onderzoek uitgestuurd. De alarmering blijkt positief, er is een brand ontstaan in een ruimte van het museum die niet zelf is te blussen. De brandweer wordt op de hoogte gesteld en het pand wordt ontruimd.

Alle medewerkers en bezoekers staan veilig buiten, de collectie is helaas nog binnen.  

Stel dat er tijd was om volgens het collectienoodplan ten minste twee topstukken veilig te stellen door getrainde CHV ers?

Om ons erfgoed op een juiste wijze te beschermen bij calamiteiten van binnen- en buitenaf is naast een gedegen bedrijfshulpverleningsplan ook een professioneel collectienoodplan nodig. Samen vormen zij het calamiteitenplan voor erfgoedbeherende instellingen.

ArtSecure heeft daarom een Quickscan Calamiteitenplan voor de Culturele sector ontwikkeld. De quickscan is opgesteld aan de hand van de adviezen van de Nederlandse Museumvereniging, ICOM, ArboKwaliteitsGroep, NEN, ICN en ArtSecure. Alle componenten zijn vertaald naar een praktische en heldere checklist waaraan uw plan wordt getoetst.

De resultaten van de quickscan geven inzicht in de kwaliteit van de huidige plannen en de nog ontbrekende gegevens. Op basis van deze gegevens kan een planning worden gemaakt ten behoeve van het volledig maken van één calamiteitenplan. Het doel is één calamiteitenplan te produceren waarin alle componenten Arbo, BHV, CHV, IHV en Veiligheidszorg vertegenwoordigd zijn in een heldere en begrijpelijke taal.

 ArtSecure kan u in deze fases verder begeleiden en adviseren.

  Interesse? Neem dan contact met ons op.

  ©T. van Rijn. ArtSecure 2011